Working matters Webboulevard online Magazine huh

Published on september 12th, 2013 | by scriptor

0

Nieuwe ISO 9001-norm heeft enorme impact

De bekende ISO 9001-norm voor kwaliteitsmanagement verandert grondig in 2015, zo bleek uit ontwerpversie van de normcommissie afgelopen juni. Dit zal zijn uitwerking niet missen, wereldwijd. Ook in Nederland zijn ettelijke duizenden bedrijven en (non-profit) organisaties volgens deze norm gecertificeerd. Al deze bedrijven moeten hun systemen aan gaan passen en gezien de plannen kunnen ze daar niet vroeg genoeg mee beginnen.

Inhoud nieuwe ISOnorm
“Er zijn twee zeer opvallende thema’s in de ontwerpversie. Ten eerste is een managementsysteem alleen een preventief middel. De ontwerpnorm vraagt om het voorkomen van ongewenste interne of externe effecten op basis van risico-analyse.” zegt Tiemen van der Worp, voorzitter van de coöperatie. “Ten tweede moeten organisaties bij strategische beslissingen ook rekening houden met de belangen van stakeholders die mogelijk van invloed zijn op de organisatie” . Verder zijn er nog tal van aanscherpingen op het gebied van het toekennen van (proces)verantwoordelijkheden, competentiemanagement en is er een volledig nieuwe structuur met hoofdstukken voor planning, ondersteuning, uitvoering, prestatie, evaluatie en verbetering. In deze hoofdstukken aandacht voor het managen van veranderingen, nazorg en service-activiteiten, vrijgave van goederen en diensten en meer.

Workshop nieuwe ISOnorm
Coöperatie Baronije UA, een samenwerkingsverband van meerdere zelfstandige specialisten op het gebied van kwaliteit, arbo, milieu en procesoptimalisatie, ontwikkelden als een van de eerste adviesbureaus in Nederland een workshop gericht op de vernieuwingen. De komende periode organiseert Baronije deze workshops om kwaliteitsmanagers en -coördinatoren te informeren. Daarnaast verzorgen de specialisten van Baronije ook gratis presentaties voor ondernemersverenigingen of gastcolleges voor MBO- en HBO- opleidingen. Deelnemers ontvangen nieuwsbrieven over de voortgang en eventuele tussentijdse aanpassingen. Daarbij zal Baronije tips en waarschijnlijk ook voorbeeldprocedures op gaan nemen.
Scriptor  bron: Coöperatie Baronije UA,  via Nieuwsbank

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑