Taalstaaltjes twitter webboulevard online magazine taalstaaltjes

Published on mei 14th, 2013 | by scriptor

0

Computer raadt leeftijd en geslacht twitteraar

TweetGenie minstens zo nauwkeurig als de mens
Onderzoekers van het Meertens Instituut en de Universiteit Twente lanceren vandaag TweetGenie (www.tweetgenie.nl), een computerprogramma dat aan de hand van taalgebruik de leeftijd en het geslacht van Nederlandse twitteraars kan raden. In 85 procent van de gevallen raadt het programma het geslacht van twitteraars correct. Bij de inschatting van de leeftijd zit de computer er gemiddeld minder dan vier jaar naast. Hiermee is de inschatting van de computer al iets nauwkeuriger dan die van mensen. Iedereen twittert op zijn eigen manier. Toch zijn er voor groepen allerlei wetmatigheden te vinden. Jongeren praten op Twitter vaker over zichzelf en over onderwerpen als school. Ook gebruiken ze meer smileys dan oudere twitteraars. Deze gebruiken op hun beurt bijvoorbeeld weer langere woorden, langere zinnen, links en hashtags in hun tweets.

Het computerprogramma  TweetGenie, dat op basis van tweets redelijk nauwkeurig de leeftijd en het geslacht van de twitteraar kan inschatten let alleen op het taalgebruik en niet op de naam, de foto of het profiel. De ontwikkelde techniek mogelijk ook interessant voor allerhande marketingdoeleinden.

Beter dan de computer?
Je kunt elk twitterprofiel in het programma invullen (van mensen die vooral in het Nederlands twitteren). Ook kun je met het programma, op basis van geanonimiseerde twitterprofielen, kijken of jij beter bent in het inschatten van leeftijd en geslacht van een willekeurige twitteraar dan de computer. De onderzoekers hopen, op basis van de feedback die mensen geven, het programma verder te verbeteren. Het is nog erg moeilijk om de leeftijd van twitteraars ouder dan 35 goed in te schatten.

 

Scriptor

Bron: Meertens Instituut via Nieuwsbank

Tags:


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑