Taalstaaltjes Webboulevard online Magazine COST trainingen

Published on oktober 6th, 2015 | by scriptor

0

Briljant: de allerbeste taalclichés én de nieuwe Dikke Van Dale

Het boek heet: Dat hoor je mij niet zeggen! De allerbeste taalclichés  over uitdrukkingen, zinnetjes zoals de auteurs ze noemen, die we heel vaak gebruiken zonder er echt bij na te denken. Hebben ze nog waarde? En er is een nieuwe editie van de Dikke Van Dale: de omvangrijkste ooit, wit uitgevoerd, met illustraties enz.enz….!

‘Mag ik ook weten waar het over gaat?’

Dit boek begon op een verjaardag, dertien jaar geleden. ‘Kon je het een beetje vinden?’ ‘Dat had je nou niet hoeven doen!’ ‘En, voel je je een beetje jarig?’ ‘Wat heb je open?’ ‘Ha, daar ben je! We waren je al kwijt!’ ‘Ik heb speciaal een plekje voor je vrijgehouden.’ ‘We hadden het net over je.’

Ze bleven maar voorbijkomen: zinnetjes die we allemaal kennen, herkennen en – niet in de laatste plaats – zelf óók gebruiken, zonder dat we daar ooit bij stilstaan.

Toen we erop gingen letten, bleek al snel dat zulke standaardzinnetjes niet alleen op verjaardagen, maar ook in talloze andere vertrouwde situaties voorkomen om als talig smeermiddel een gesprek op gang te houden.

Bijvoorbeeld op het werk (‘Zo, vakantieganger!’), op pad in een onbekende omgeving (‘Ah, daar staan weer bordjes!’), als je geïrriteerd bent (‘Als je het zo goed weet, dan doe je het toch lekker zelf?’), in het huishouden (‘Geeft niet, het moest toch in de was’), en over een onwillig apparaat (‘Nou, gaat-ie nog wat doen?’).

We zijn ze gaan opschrijven. Dertien jaar lang. Altijd en overal. Uit onze verzameling van 5000 zinnen hebben we ruim 1500 sprekende clichés gekozen en bij elkaar gebracht in ‘Dat hoor je mij niet zeggen!’ Het is een bonte verzameling geworden: pijnlijk herkenbaar, zeer geestig en altijd handig, bij alle denkbare gelegenheden. Auteurs: Wouter van Wingerden en Pepijn Hendriks

En:

De 15e editie van het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal is nu verkrijgbaar. Dit prachtig vormgegeven vlaggenschip biedt toegang tot de rijkdom van de Nederlandse taal, zowel op papier als online. De drie boekdelen zijn dikker dan ooit, uitgevoerd in kleur en bevatten illustraties. Bovendien biedt de aanschaf van de Dikke Van Dale een jaar toegang tot de Dikke Van Dale Online, inclusief de Van Dale Wiki.

Scriptor

TXTbureauToThePoint

 

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑