Groen en duurzaam webboulevard online Magazine groen en duurzaam

Published on juni 20th, 2014 | by scriptor

1

Duurzaam energieverbruik Nederland beneden peil

In vergelijking met andere Europese landen loopt Nederland fors achter op het gebied van duurzame energie. Dat meldt energievergelijk.nl aan de hand van Europese onderzoeksgegevens van Eurostat. Slechts 4,5 procent van ons totale energieverbruik komt van duurzame energiebronnen. Hieronder vallen: wind- en zonne-energie, maar ook alternatieve bronnen, zoals geothermische energie, waterkracht en energie uit biobrandstof. Dat betekent dat meer dan 95 procent van de Nederlandse energievoorziening op naam komt van niet-hernieuwbare bronnen, zoals gas, kolen en kernenergie.

Het gemiddelde verbruik van duurzame energie ligt in Europa op 14,1 procent. Nederland komt met 4,5 procent verreweg niet aan dit percentage. Er zit ook weinig groei in ons duurzame energieverbruik, want in 2011 bedroeg het verbruikspercentage duurzame energie al 4,3 procent. Op dit moment doen alleen het Verenigd Koninkrijk (4,2 procent), Luxemburg (3,1 procent) en Malta (1,4 procent) het slechter dan wij. Scandinavische landen lopen voorop, want meer dan 50 procent van het energieverbruik in landen als Noorwegen en Zweden komt van hernieuwbare bronnen.

Nederland heeft voor 2020 de doelstelling gezet om het verbruikspercentage te verhogen van 4,5 naar tien procent. Meer dan een verdubbeling ten opzichte van nu. Kenners geven aan dat deze doelstelling waarschijnlijk te hoog gegrepen is, tenzij we duurzame energie uit andere landen importeren. Zweden heeft zijn doelstelling voor 2020 nu al behaald.

 

Scriptor

 

Bron: Energievergelijk via Nieuwsbank

Tags:


About the AuthorOne Response to Duurzaam energieverbruik Nederland beneden peil

  1. Verassend om te zien dat Nederland zo laag scoort in verhouding met andere Europese landen. Ik heb het gevoel dat er vanuit de politiek juist veel aandacht is voor duurzame ontwikkelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑