Taalstaaltjes brains webboulevard gezondheid

Published on september 30th, 2015 | by scriptor

1

Spreken of Schrijven

Ze verschillen nogal van elkaar ondanks alle overeenkomsten. Als je spreekt wil je iets overbrengen en dat geldt ook voor schrijven natuurlijk. In beide gevallen gebruik je taal als middel. Allemaal waar, maar toch gedragen wij ons heel anders wanneer we spreken dan wanneer we schrijven….

Spreken is een rechtstreekse benadering van de ontvanger. Dat is erg bepalend. Je ontvanger leest erg veel informatie aan je gezicht af. Iedere pauze in je gesproken verhaal is voor de ander een signaal. Ook je versnellingen en stemverheffingen of -verlagingen doen ertoe. Al deze taalelementen drukken iets uit. Je boodschap krijgt er kleur door.

Als we schrijven valt dat allemaal weg. Daar zit een belangrijk gemis in voor de ontvanger want de eerder genoemde aanwijzingen zijn er eenvoudig niet. Dat betekent dat de ontvanger die zelf moet gaan invullen. Misschien heb je zelf al ervaren dat het eenvoudigste berichtje via de mail op verschillende manieren begrepen kan worden. Dat zou niet zo zijn als je het aan je ontvanger zou kunnen voorlezen….

Non Verbale Communicatie. Het gaat om het verschil tussen een communicatievorm met en zonder non-verbale communicatie, ofwel lichaamstaal. Daarvan valt ook niet te zeggen dat die altijd eenduidig is, zeker niet, maar het verschil tussen humor en ernst bijvoorbeeld maak je met heel veel non-verbale communicatieve elementen heel goed duidelijk.

Spreken is natuurlijk. We zijn gebouwd om te spreken, dat wil zeggen onze hersens zijn erop gericht te spreken. We kunnen snel reageren in een gesprek. We hoeven geen 10 minuten na te denken voor we een zin kunnen formuleren. We kunnen ook zinnen bouwen die we nooit eerder hoorden, eigenlijk zijn we goed geoliede spreekmachines.

Schrijven is cultuurlijk, soms helaas kultuurlijk… Schrijven leren we aan en omdat het zo verwant is aan de basissystemen in onze hersens, is dat heel goed te doen. Maar toch vraagt het om een andere benadering. Het is essentieel het gebrek aan non-verbale communicatie op te vangen. Ook dat is heel goed te doen, daar zijn regels voor. Voorkom het dus KULtuurlijk te schrijven maar zorg voor goed verzorgde teksten. Training Effectief & Zakelijk Schrijven voor een logische aanpak van je teksten! www.txtbureautothepoint.nl/schrijftrainingen.html

Scriptor

TXTbureauToThePoint voor Tekst&Training

 

 

 

Tags: , , , , , , ,


About the AuthorOne Response to Spreken of Schrijven

  1. Pingback: Webboulevard.nl » Leesbaarheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑