Reizen in binnen- en buitenland webboulevard online Magazine reizen in binnen- en buitenland

Published on september 5th, 2014 | by scriptor

0

Expositie in Torch Gallery: The New Introverts in Nederland

Martin C. de Waal lanceert zijn startsein en boegbeeld van The New Introverts in Nederland op de opening van ’30 Years Torch’ in Torch gallery, Amsterdam. De foto-expositie loopt van 6 september tot 11 oktober 2014.

We leven in snel veranderende tijden. De digitalisering zet de wereld op zijn kop. Iedereen die online leeft heeft een openbaar platform gekregen. De democratisering van de massa lijkt te slagen. De mogelijkheden zijn eindeloos. De technologische middelen beloven een optimistische vooruitgang. De wereld en de media versmelten tot een mondiale babbelbox. De nieuwswaarde van deze Big Data genereert geld op basis van korte aandacht, een click en een ‘like’. De overdaad aan deze digitale ‘immunicatie’ slaat echter steeds meer burgers en consumenten lam. Werken en spelen wij nu opeens enkel en alleen in een Data Morgana?

Op velerlei gebied doen De Nieuwe Introverten dan ook van zich spreken. In tegenstelling tot de lege digitale blikken achter een ijzeren muur van gemanipuleerde werkelijkheden gericht op een anoniem massapubliek identificeren De Nieuwe Introverten zich juist weer graag met echte mensen, merken en producten. De Nieuwe Introverten bevrijden zich van de voor hen steeds dwingender aanvoelende dwangbuizen van op extraverte doelgroepen gerichte marketing, communicatie en PR. De nog maar net gelabelde trend ‘Normcore’ in de Angelsaksische wereld wijst de weg naar deze nieuwe innerlijke – en dus ook uiterlijke – behoefte aan menselijkheid, echtheid en normaliteit die voor iedere introvert juist persoonlijk, individueel en ‘anders’ is. Zij zijn geen kuddedieren, maar ontwikkelen en cultiveren hun eigen smaak en stijl. ‘Branding Heritage’ is de basale gemeenschappelijke deler die De Nieuwe Introverten (ver)bindt.

webboulevard online Magazine reizen in binnen- en buitenland

Ook in de creatieve wereld staan De Nieuwe Introverten op. Geïnspireerd door het voorbij gewaande vakwerk van analoge fotografen experimenteert kunstenaar Martin C. de Waal al enige tijd met het fotograferen van mensen van nu met oude camera’s uit pre-digitale tijden. Diverse kunstlocaties en het populaire Milkshake-festival in Amsterdam tonen zijn zelfgekozen familieportretten en zijn Moustache-serie over de snorren die de hipster baard voorbij zijn. Zijn werk valt op steeds weer andere plekken onverwacht op. Binnenkort lanceert hij zijn eerste plaat ‘All Night’ met op de voor- en achterkant van de hoes twee indringende zelfportretten. Hip vinyl als voor iedereen betaalbare kunst dat aansluit bij de internationaal opkomende trend van ‘Artvertising’, een subtiele vorm van commercieel adverteren als een kunst met meerwaarde.

Voor de viering van het 30-jarig bestaan van Torch gallery in Amsterdam heeft De Waal een portret gefotografeerd dat alle tendensen van The New Introverts representeert. De zwart-wit foto is gemaakt met een oude, analoge camera. De print is gemaakt door een Nederlandse meesterprinter, een welhaast uitgestorven ambacht. De geportretteerde man is geen fotomodel, maar meer een karakteristieke stoere kop. Het lijkt een typische foto van een grootvader toen hij jong was. Maar het futuristisch aandoende door Brian Enrico speciaal voor De Waal ontworpen kledingstuk met opstaande kraag verwijst naar verschillende modestijlen uit de vorige eeuw.

Zodoende wordt de foto een fascinerend portret uit verleden, heden en toekomst tegelijkertijd. Alles aan de foto lijkt gestyled en gemanipuleerd, maar een nadere blik maakt duidelijk dat het hier om een in daglicht geschoten rauwe foto gaat. Juist het feit dat de kunstenaar zich zelf opvallend extravert presenteert aan de wereld, met name als zijn alter ego en bühne-persoonlijkheid Martin Duvall, versterkt de introverte boodschap van dit nieuwe portret pur sang. Opnieuw heeft hij bewezen de tijdgeest perfect aan te voelen en ver voor de parade uit te lopen.

Klaus van den Berg

 

Scriptor

 

Bron: Klaus van den Berg bv via Nieuwsbank

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑