24/7 Webboulevard online Magazine

Published on juni 10th, 2013 | by scriptor

0

Geen studiefinanciering, geen betaalbare kamer

De regering van PvdA en VVD wil de basisbeurs voor nieuwe studenten afschaffen vanaf 2014. Studenten verliezen bovendien ook hun OV-kaart vanaf 2016. De LSVb onderzoekt welke gevolgen dit zal hebben. Wat betekent het afschaffen van de basisbeurs voor de beschikbaarheid van betaalbare kamers? Dat betaalbare kamers in de meeste studentensteden al jaren een schaarsteproduct zijn, is geen nieuws. Maar wat zal het effect zijn van de wegvallende basisbeurs en OV-kaart? Een reele verwachting is dat de druk op de kamermarkt alleen maar groter zal worden.

Invloed OV
Momenteel woont bijna 50% van alle HBO- en WO-studenten van Nederland nog thuis, wat neerkomt op meer dan 300.000 studenten (DUO, 2012). Hiervan maakt het overgrote deel gebruik van de OV-studentenkaart: gratis op en neer reizen van huis naar de hogeschool of universiteit. Nu het gratis reizen onder druk staat, is de vraag welk effect dit heeft op deze enorme groep studenten. Gaat deze groep nog altijd iedere dag gebruik maken van het openbaar vervoer of wordt een kamer in de studiestad nu interessanter? Op kamers gaan moet dan natuurlijk wel betaalbaar zijn. Zo ja, dan betekent dit nog langere wachtlijsten en een nog grotere druk op het betaalbare deel van de kamermarkt.

Invloed leenstelsel
Daarnaast is de komst van een leenstelsel in plaats van de basisbeurs natuurlijk ook van invloed. Momenteel is de basisbeurs afhankelijk van het feit of je thuis- of uitwonend bent. Woon je op kamers, dan krijg je nu een hoger bedrag (€ 272) dan als je thuis woont (€ 98). Met het voorgestelde leenstelsel valt dat verschil weg. Uitwonende studenten gaan er dus meer op achteruit dan thuiswonende studenten. Zij zullen nu moeten lenen of meer moeten gaan werken om de kamerhuur te kunnen betalen. Deze kostenpost zal de student zo veel mogelijk willen beperken, dus zal de vraag naar goedkope woonruimte evenredig toenemen. Dat is meestal geen garantie voor prijsdalingen…

De druk op goedkope studentenkamers wordt dus zowel door de afschaffing van de OV-studentenkaart als de introductie van het leenstelsel steeds groter. Momenteel heeft het overgrote deel van de studentensteden al te kampen met een tekort, wat oploopt tot een totaal van 30.000 kamers (LSVb, 2012). De nieuwe regeringsplannen veroorzaken extra druk op de kamermarkt, de wachtlijsten voor betaalbare huisvesting zullen blijven stijgen en het kamernoodprobleemzal alleen maar groter worden.

Bron: LSVb via Nieuwsbank

Tags: ,


About the Author



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑