Interviewadvertentie Webboulevard online Magazine interviewadvertentie

Published on november 5th, 2014 | by scriptor

0

‘Puur Zijn’ een praktijk waar een kind leert te ontspannen en uit te gaan van zichzelf

Hanne Pluijmen vertelt over hoe zij in haar werk kinderen met stressproblemen helpt.

Wat bied je aan in je praktijk?
Ik begeleid voornamelijk kinderen tussen de 7 en 17 jaar die niet lekker in hun vel zitten. Samen, en dat is erg essentieel, zoeken we naar de oorzaak voor hun probleem. Met ontspanningsoefeningen en creativiteit achterhalen we hoe het kind weer ‘puur’ kan zijn. Hier komen yoga of Reiki aan te pas maar ook de creatieve kant in een kind zoals bijvoorbeeld kleien, verven of muziek. Ik richt me hierbij op lichamelijke, verstandelijke en emotionele aspecten.

Hoe bedoel je dat laatste precies?
Het is belangrijk dat een te gespannen kind opnieuw leert met zijn gevoelens om te gaan. om te beginnen moet het leren ze te herkennen, maar ook te uiten en vooral te accepteren. Een kind komt namelijk weer in balans doordat het leert de 3 belangrijkste bouwstenen lichaam, verstand en gevoel samen te gebruiken. Het leert vanuit zijn gevoel, in combinatie met zijn verstand en lichaam te leven en het merkt zo veel sterker in het leven te staan. Het gaat er namelijk niet om dat je je iedere dag happy voelt, maar dat je leert om te gaan met de moeilijke kanten van het leven. Dus als het tegenzit, kan het daarmee ómgaan en zoiets niet alleen ondergaan.

Het leven is niet alleen maar feest, nee… Eigen ervaring?
Ja. 12 jaar geleden moest ik zelf stoppen met mijn werk omdat ik lichamelijke klachten had. Na een tijdje pakte ik de draad weer op, maar ik wilde niet verder gaan alsof er niets gebeurd was. Ik zocht en vond: bij instituut De Orshof volgde ik een cursus ‘Energetisch leven en werken’. Die paste zo goed bij me, dat ik daarna ook de tweejarige opleiding voor revitalisatiebegeleider bij dit instituut afmaakte. Hierna ben ik ingewijd in de helende technieken van Reiki (1e en 2e graad). De basisopleiding voor massage- en ontspanningsspecialist maakte ik ook af. Maar het meest leerde ik door veel aan zelfontwikkeling te doen en boeken te lezen over dit onderwerp. Hierdoor groeide ik enorm!

Hoe kwam je op de naam Puur Zijn?
Door me steeds meer te ontspannen en opgelegde overtuigingen los te laten kwam ik dichter bij mezelf. Met andere woorden: ik voelde me steeds puurder worden en ik kón ‘puur zijn’ omdat ik mijn werkelijke ik beter en beter kon accepteren, inclusief mijn positieve en negatieve kanten. Dit brengt heel veel ontspanning in je lichaam, waardoor je nog meer kunt loslaten en nog puurder kunt worden. Een langzaam-maar-zekerproces van grote bevrijding kan ik wel zeggen!  Van Puur Zijn dus.

Wat vind je het mooiste aan je vak?
Dat ik kinderen leer om weer bij zichzelf te komen, dat mij dat lukt! Het is zo mooi om daar de resultaten van te zien. Voor de een is dat een massage voor de ander een wandeling in de natuur, maar het doel is: hoe weet je te ontspannen en vandaaruit te ervaren wat je zelf wil en niet alleen maar wat de maatschappij je voorschrijft: school, werk, sociale normen, sport, vrienden, familie… moeten, moeten! Wat wil je nou eigenlijk zelf? Het antwoord daarop vind je alleen als je ontspannen bent en met dat antwoord kun je verder.

Webboulevard online Magazine tunnelvisie

Moet ik dan alleen maar doen wat ik zelf wil?
Nee, natuurlijk niet! Maar je moet jezelf niet uit het oog verliezen, dat komt je duur te staan! Stressklachten duiken op en die zijn meestal niet mis te verstaan, vaak ook niet meteen te identificeren. Dan ben je verder van huis. We moeten eerder stilstaan bij wat we voelen en bovendien meer vertrouwen op ons zelfhelend vermogen.

Pardon, zelfhelend vermogen?
Veel mensen verwachten dat als ze zich niet lekker voelen, de dokter of een therapeut hen beter maakt, het liefst nog met tabletten. Maar ze vergeten dat hun lichaam een zelfhelend vermogen heeft. Wij zijn namelijk heel goed in staat ons lichaam zelf beter te maken. Er is maar een iemand die weet wat het beste voor jou is en dat is je lichaam. Alleen moeten we er dan wel weer naar gaan luisteren. Dat is een proces dat niet van vandaag op morgen rond is. Zoiets heeft tijd nodig en die tijd nemen we niet of te weinig. Kinderen staan nog heel dicht bij zichzelf en kunnen heel snel weer voelen wat ze nodig hebben.

Alleen kinderen in je praktijk, waarom?
Daar zijn 3 redenen voor: 1. Werken met kinderen geeft mij veel energie! 2. Voor kinderen is het makkelijker weer tot zichzelf te komen omdat ze nog niet zo belast zijn door levenservaring. 3. In mijn praktijk begeleidde ik de afgelopen jaren zowel volwassenen als kinderen, maar het viel me op dat kinderen bijna nergens terecht kunnen voor een therapie als de mijne.

Wat zijn de effecten van je aanpak?
Het belangrijkste effect is dat een kind zichzelf accepteert zoals het is, met alle goede en slechte eigenschappen en zich daar niet voor schaamt. Maar ook dat het weer lekker in zijn vel zit, weer geniet van het leven en kan ómgaan met positieve en negatieve ervaringen. Het neemt authentieke beslissingen en geen die het zich laat opleggen, door valse overtuigingen.

DUS:
Als je als ouder het gevoel hebt dat je kind niet lekker in zijn vel zit en je krijgt op school of bij de huisarts geen gehoor, schroom dan niet contact met ons op te nemen (mail/telefoon). Een kind stelt zich niet aan, het vraagt om aandacht voor iets waar het mee zit en mag die ook krijgen! 

www.puurzijn.nl

 

Interview: Scriptor TekstAdvies en -Productie

© STAP 

 

 

 

 

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑