Gezondheid webboulevard online Magazine groen en duurzaam

Published on november 12th, 2014 | by scriptor

0

UV-licht voorkomt overgewicht en diabetes-2

Het lichaam blootstellen aan zonlicht heeft meer positieve effecten dan alleen de natuurlijke aanmaak van Vitamine D. In een nieuwe studie tonen Schotse wetenschappers aan dat de blootstelling aan UV-licht overgewicht voorkomt, evenals het ontstaan van diabetes 2. De preventieve effecten schrijven ze specifiek toe aan zonlicht en kan daarmee niet door suppletie worden opgevangen.

UV-licht meer dan Vitamine D-aanmaak
In de studie onderzocht men in een groep het effect van regelmatige blootstelling aan UV-licht en een tweede groep die alleen vitamine D-supplementen kreeg. Zonlicht zorgt voor een natuurlijke aanmaak van vitamine D in het lichaam, maar uit deze vergelijking blijkt dat zonlicht meer positieve effecten heeft. Zo is er het preventieve effect op het ontstaan van obesitas en diabetes- 2. Dit kwam niet voor in de 2e groep met de vitamine D-supplementen.

Lichaamseigen stoffen
Het gaat om een specifieke stof die het lichaam zelf aanmaakt, na blootstelling aan zonlicht: Nitric Oxide (stikstofmonoxide). Uit eerder wetenschappelijk onderzoek bleek al dat de hoeveelheid NO in het bloed, zorgt voor een betere insulinewaarde en minder overgewicht.

Te weinig zon door moderne leefstijl
Door onze moderne leefstijl, krijgen we structureel te weinig dag- en zonlicht. We leven en werken vooral binnenshuis. In de periode van september tot mei is de Nederlandse zon bovendien niet krachtig genoeg om de aanmaak van vitamine D en NO in gang te zetten in het lichaam. Suppletie en het verantwoord gebruik van zonnebanken (die in Nederland voldoen aan de richtlijnen die de Europese Unie als veilig stelt) bieden een oplossing tegen het tekort aan vitamine D en NO. Voor een preventief effect op overgewicht en Diabetes 2, zou volgens deze studie een zonnekuur essentieel kunnen zijn.

 

 

Scriptor

 

bron: University of Edinburgh

 

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑