Gezondheid Webboulevard.nl So chicken, categorie: groen en duurzaam

Published on september 27th, 2013 | by scriptor

0

So chicken III: Zeven ziekenhuizen bannen plofkip

7 Regionale ziekenhuizen stoppen met het serveren van plofkip, zo lieten zij weten aan Wakker Dier. Eerder al maakten alle academische en 9 grote regionale ziekenhuizen bekend met de plofkip te (willen) stoppen om het slechte dierenwelzijn en hoge antibioticagebruik bij plofkip. De zwakke doorgefokte plofkip krijgt namelijk veel meer antibiotica in haar korte leven van 6 weken dan gezondere kippen met 1, 2 of 3 Beter-Levensterren. Wakker Dier wil dat alle gezondheidsinstituten in Nederland omschakelen naar beter vlees. Want door te kiezen voor diervriendelijk vlees voor patiënten en bezoekers, pakken ziekenhuizen het probleem van antibioticaresistentie bij de bron aan. Minister Schippers schrijft dat detailhandel, horeca en catering kunnen bijdragen aan de oplossing van dit probleem door te kiezen voor duurzaam vlees. Juist voor de catering in ziekenhuizen is dit een logische stap.

Omschakelende ziekenhuizen:
Kip met 2 Beter-Levensterren:
* Deventer ziekenhuis Deventer al omgeschakeld
* Bronovo Den Haag uiterlijk eind september 2013
* BovenIJ ziekenhuis Amsterdam uiterlijk begin 2014

Kip met 1 Beter- Levenster:
* Antonius Zorggroep Sneek al omgeschakeld
* Slotervaart ziekenhuis Amsterdam al omgeschakeld
* Nij Smellinghe Drachten al omgeschakeld
* De Sionsberg Dokkum al omgeschakeld

Antibiotica bij kip
Plofkip is het meest gehouden dier in Nederland. Het is het gangbare vleeskuiken dat rond 6 weken naar de slacht gaat en dan al ruim 2 kilo weegt. Ongeveer de helft van de jonge kuikens is kreupel door de snelle groei, overgewicht en leven in de eigen poep. Door de explosieve groei zijn ze vatbaar voor ziektes en daarom krijgen plofkippen veel antibiotica. Volgens recent onderzoek van Universiteit Wageningen bij honderden pluimveebedrijven, kreeg een plofkip in de periode van april 2011 tot april 2012: 25,8 dagdoseringen antibiotica per dierjaar. De onderzochte 1-sterkippen kregen in die periode slechts 3,7 dagdoseringen. Dat is maar liefst 85 procent minder [WUR 2012]. Hoewel het antibioticagebruik – op aandringen van overheid en RIVM – al flink is teruggedrongen, krijgt een plofkip nog steeds veel meer antibiotica dan sterkippen. Kippen met een Beter- Levenster groeien langzamer en hebben daardoor veel minder last van de welzijnsproblemen waar plofkippen mee kampen, zoals kreupelheid, gewrichtspijn en voetzweren. Ook hebben deze kippen meer ruimte, daglicht en een overdekte uitloop met frisse lucht. Ze krijgen zo veel minder antibiotica toegediend omdat ze simpelweg gezonder zijn en het niet nodig hebben. Bij biologische kip is antibiotica-gebruik aan strenge regels gebonden; zij bleken in bovengenoemd onderzoek nog minder antibiotica te krijgen.

Hoog antibioticagebruik lijdt tot resistente bacteriën en bedreigen de volksgezondheid
Hoog antibioticagebruik stimuleert het ontstaan van resistente bacteriën, zoals EBSL en MRSA. Meerdere resistente bacteriën vonden hun oorsprong gedeeltelijk in de vee-industrie [Gezondheidsraad 2011]. Deze bacteriën zijn een directe bedreiging voor de volksgezondheid. Onderzoek wijst uit dat de dieren in de gangbare veehouderij een reservoir zijn van multiresistente bacteriën [RIVM 2012]. De resistente bacteriën leven onder andere op vlees, zo bleek uit onderzoek van de Consumentenbond. Op 99,3 procent van al het kippenvlees troffen zij ESBL-bacteriën aan
[Consumentengids 2012]. Vlees van pluimvee ziet men zelfs als de meest waarschijnlijke bron van overdracht van deze bacteriën op de mens [RIVM 2012]. Dit is gemakkelijk te voorkomen door het vlees goed te verhitten. Maar toch heeft het Universitair Medisch Centrum Utrecht bewijs gevonden dat er een verband is tussen het eten van met ESBL-bacteriën besmet kippenvlees en het voorkomen van de bacterie bij mensen [RIVM 2011]. Wakker Dier vindt het logisch dat ziekenhuizen het probleem met resistente bacteriën bij de bron aanpakken: namelijk door kip in te kopen die minder antibiotica krijgt. Daarmee dragen de ziekenhuizen bij aan het terugdringen van het antibioticagebruik in de vee-industrie. En helpen zij mee meer resistentie te voorkomen.

Vee-industrie bedreiging voor de volksgezondheid
Niet alleen in de plofkip-industrie gebruikt men veel antibiotica. In Nederland ging in 2012 244 ton antibiotica voornamelijk naar dieren in de vee-industrie [MARAN 2013]. Kalfjes lijden aan stress en verminderde weerstand omdat ze gescheiden worden van de moeder en door het heen en weergesleep tussen bedrijven. Melkkoeien hebben vaak last van uierontstekingen door de hoge melkproductie en de hoge infectiedruk op stal. Biggen, te abrupt en te vroeg bij de moeder weggehaald, lijden aan speendiarree. Bij alle diersoorten is er een hoge infectiedruk doordat veel dieren te dicht bij elkaar leven, vaak ook nog in hun eigen uitwerpselen. In plaats van de leefomstandigheden te verbeteren, lost men de problemen op met antibiotica, met alle gevolgen van dien!

De werkelijke oplossing, vindt Wakker Dier, is toewerken naar een diervriendelijkere veehouderij met robuustere dieren die minder antibiotica nodig hebben.

 

Scriptor

 

Bron: Wakker Dier via Nieuwsbank

Tags: , , , , , ,


About the Author



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑