Groen en duurzaam Webboulevard online magazine

Published on april 10th, 2014 | by scriptor

0

Energiebesparing door nieuwe slimme energiemeters

Over zes jaar hebben alle huishoudens en bedrijven een nieuwe digitale elektriciteit- en gasmeter. Minister Kamp van Economische Zaken meldde de Tweede Kamer dat deze ‘slimme’ energiemeter zich in de praktijk heeft bewezen.

Energierekening verlagen
‘Consumenten kunnen door deze nieuwe meter direct zien hoeveel gas en elektriciteit ze gebruiken. Hierdoor worden ze zich bewuster van hun verbruik, kunnen ze makkelijker energie besparen en daarmee hun energierekening verlagen,’ aldus minister Kamp.

Wisselen van leverancier makkelijker
De slimme digitale meter is nodig om ons elektriciteitsnet klaar te maken voor de toekomst. Steeds meer huishoudens wekken zelf energie op en leveren stroom die ze niet gebruiken terug aan het net. De nieuwe meters zijn nodig om de continue verandering van vraag en aanbod in balans te houden en een betrouwbare energielevering te kunnen blijven garanderen. Door de slimme meter hoeven we ook geen meterstanden door te geven en is het makkelijker van leverancier te wisselen.

Geen belemmeringen voor landelijke introductie
Sinds 2012 hebben netbeheerders al 600.000 oude energiemeters vervangen door de nieuwe slimme meters. Tijdens deze proefperiode is door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) onderzocht hoe deze introductie verliep en wat de mogelijkheden zijn op het gebied van energiebesparing. Uit de evaluaties blijkt nu dat er geen belemmeringen zijn voor een landelijke introductie van de slimme meter.

Betere informatie voor consumenten
Uit het advies blijkt wel dat consumenten betere informatie moeten krijgen zodat ze de mogelijkheden voor energiebesparing beter kunnen benutten. Ook blijkt dat netbeheerders en bedrijven die energiediensten leveren, beter moeten gaan samenwerken om mobiele apps of informatiedisplays te ontwikkelen waarop de consument besparingen direct kan zien.

 

bron: Ministerie van Economische Zaken

Scriptor

 

 

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑