Groen en duurzaam Webboulevard online Magazine gezondheid

Published on november 17th, 2014 | by scriptor

0

Weconomy, een boek over een op duurzaamheid gerichte economie

Over duurzaamheid praten we al 25 jaar, maar voor het eerst is op een duurzame wijze je leven of werk inrichten voor iedereen weggelegd. Vandaag is het boek ‘Nieuwe Business Modellen – Samen Werken aan Waardecreatie’ verschenen, waarin de resultaten en successen van vele pioniers in duurzame initiatieven nu toegankelijk zijn voor iedereen die deel wil nemen aan de WEconomy: de economie die gebaseerd is op ruilen, delen, sparen, huren en samen creëren. Ook is vandaag bekend gemaakt dat inmiddels wordt gewerkt aan een database met voorbeelden van Nieuwe Business Modellen. Dit wordt een interactief initiatievenregister, te raadplegen voor iedereen die zelf aan de slag wil gaan.

Uit nood geboren of uit overtuiging dat het anders moet, deden initiatieven als Thuisafgehaald, Women on Wings, Fairphone, Buurtzorg, Kytopia, Boer zoekt Buur, Broodfonds etc. etc. enorm veel ervaring op. Samen werken aan waardecreatie is bij al deze initiatieven de crux. Wat we kunnen leren van deze pioniers is dat het draait om het tegen elkaar uitruilen van materiële en sociale waarden, samenwerken in zwermachtige organisaties en het gunnen van succes aan anderen. Het boekt reikt een 7-tal beginselen aan als kompas en helpt om er mee aan de slag te gaan. Deel II van het boek, ‘de werkplaats’, coacht bij het ontwerpen van duurzame initiatieven, haalt ze door de ‘wasstraat’, legt uit hoe je een community opbouwt en hoe je de waarden die je samen creëert kunt beoordelen. Dit boek is onmisbaar voor iedereen die de stap zet naar deelname aan de WEconomy en die wil voortbouwen op wat anderen startten.

Initiatiefnemer van het boek, hoogleraar duurzaam ondernemen Jan Jonker: “Het doel van het boek is te zorgen dat zo veel mogelijk mensen op duurzame wijze hun leven willen en ook kunnen inrichten. Dat is hard nodig, want er dreigt een generatie jongeren aan de zijlijn te blijven staan die moet toekijken hoe we voor hen de toekomst verpesten. Voor hen moeten we zorgen dat we stoppen met de laatste grondstoffen opmaken en onze economie blijven voortbouwen op een piramidesysteem. Een groep pioniers heeft inmiddels het wiel wel uitgevonden wat dat betreft. Duurzaamheid is volwassen geworden, het amateurisme voorbij. Opschaling naar een goed functionerende participatiemaatschappij ligt nu binnen ons bereik”.

Er ligt nog wel een nieuwe kluif op Jan Jonker te wachten: “Zodra de WEconomy schaalgrootte en echte impact krijgt, lopen we tegen de grenzen van ons systeem aan. Willen we echt kunnen ruilen, delen en samen waarde creëren, dan zullen we bijvoorbeeld de mogelijkheid moeten hebben om btw af te rekenen in kWh of om tijd gelijkelijk te waarderen als geld”. Om dit te faciliteren is Jonker alweer begonnen aan zijn volgende project ‘hybride bankieren’, waarin het ontwerpen van verrekenmodellen centraal zal staan.

 

Webboulevard online Magazine groen en duurzaam

 

Scriptor

bron: academic service

Tags: , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑