Published on oktober 8th, 2014 | by scriptor
0Google, KB en UvA voegen 100.000 eeuwenoude titels toe aan online bibliotheek
Unieke samenwerking bij digitaliseren Nederlands erfgoed
De Universiteit van Amsterdam (UvA) haakt aan bij de succesvolle samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek (KB) en Google, die 235.000 titels uit de collectie van de KB voor iedereen online toegankelijk maakten. De komende twee jaar zal Google 100.000 unieke, vaak eeuwenoude boeken van de bibliotheek van de UvA digitaliseren. Alle boeken komen online voor iedereen wereldwijd gratis beschikbaar via Delpher en via Google.
Steeds meer Nederlandse boeken online beschikbaar
Google startte ruim tien jaar geleden een enorm digitaliseringsproject en heeft nu zo’n 30 miljoen titels online voor iedereen beschikbaar. De KB streeft er al jaren naar om alle publicaties die in Nederland zijn verschenen digitaal beschikbaar te stellen. Door samen te werken met Google is deze digitalisering belangrijk versneld en de samenwerking met de UvA zal dit streven opnieuw een forse impuls geven. De boeken komen na digitalisering vrij beschikbaar via Google en via Delpher, dit is de gezamenlijke toegang tot Nederlandse digitale boeken, kranten en tijdschriften die de KB en de UvA met andere partners inrichtten.
Unieke boeken uit bijzondere collectie
Alle boeken van de UvA die in de komende twee jaar worden gedigitaliseerd zijn rechtenvrij. De Bijzondere Collecties beheren internationaal vermaarde verzamelingen op het gebied van boekgeschiedenis, Joodse cultuur, kerkgeschiedenis, cartografie, letterkunde, grafische vormgeving en zooelogie. Onder de te digitaliseren boeken bevindt zich een groot aantal unieke titels als Project om het water door de stad Amsterdam te doen loopen als een loopende rivier van Gerrit ten Sande uit 1765 en de Tractatus theologico-politicus van Benedictus de Spinoza uit 1670.
Scriptor
bron: KB