Groen en duurzaam Webboulevard online Magazine exeter Groen en duurzaam

Published on februari 12th, 2014 | by scriptor

0

Climate change: challenges and solutions week 4

Het klimaat voorspellen

Klimaatvoorspelling is gebaseerd op enorm veel berekeningen, daarin meegenomen alle natuurlijke processen die hierbij een rol spelen. Terugkijkend tot ongeveer 1970 waren de ontwikkelingen volgens de berekeningen te verwachten. Daarna zijn de natuurlijke processen alleen onvoldoende om de toenmalige en huidige klimaatontwikkelingen te voorspellen en te verklaren. Menselijke invloed speelt onmiskenbaar een rol, een grote rol. Als deze factor wel meeweegt in de berekeningen, rolt het huidige klimaatpatroon bijna identiek uit de computers. Dit heet ‘fingerprinting‘. De klimaatvoorspelling voor de komende 100 jaar gaat volgens dezelfde beproefde systemen want ze schetsen een realistisch beeld van die toekomst. Onzekerheid zit in de vraag of: 1. het gaat lukken de uitstoot van kooldioxide terug te dringen of niet en 2. hoeveel kooldioxide oceanen, grond en bomen zullen absorberen, hoe lang ze dat zullen blijven doen en met welke gevolgen. Varianten die de klimaatmodellen allemaal berekenen. 6 graden opwarming binnen 100 jaar is dan mogelijk, met een omslagpunt tot gevolg. Een verzwakte golfstroom zorgt voor een verkoeling van het klimaat en de zeespiegel stijgt met 10 meter. wat gaat er veranderen de komende 100 jaar met welke gevolgen voor mens en natuur?

Het duurt decennia tot eeuwen voor de aarde volledig reageert op de toename van broeikasgassen. Kooldioxide, onder andere broeikasgassen, zal in de atmosfeer blijven lang nadat de uitstoot vermindert en daarmee de aarde blijven opwarmen. Bovendien een eenmaal opgewarmd aarde zorgt voor warme bovenste lagen van de oceaan. Als een warme kruik op een koude avond zal het verwarmde oceaanwater de lagere atmosfeer blijven opwarmen, ook nadat de broeikasgassen niet meer toenemen. Mensen merken de gevolgen van uitstootvermindering van broeikasgassen niet meteen. Zelfs wanneer vandaag de broeikasgassenconcentraties zouden stabiliseren zal de planeet verder opwarmen met ongeveer 0,6 ° C in de volgende eeuw door de al aanwezige broeikasgassen in de atmosfeer.

Geo-engineering
Technologie om het klimaat te beheersen kent 2 hoofdrichtingen: zonnestralingsbeheersing op aarde en het verwijderen van koolstofdioxide uit de atmosfeer.
1. Met fysische en chemische processen kan men koolstofdioxide ‘vangen’ uit de atmosfeer. Ook kan men biologische processen versterken of stimuleren om zo meer koolstofdioxide vast te leggen. Elk van deze methoden zijn technisch haalbaar maar ze moeten natuurlijk meer koolstofdioxide verbruiken dan ‘vangen’.De technieken houden in:
gebruik van biobrandstoffen, met het afvangen en opslaan van kooldioxide. Hiervoor is een enorme hoeveelheid grond voor de teelt van bomen vereist en deze vraag naar grond is in direct conflict met de voedselproductie.
Biochar: biomassa opwarmen in een zuurstofarme omgeving en zo houtskool creeren. Houtskool vangt en sluit koolstof veel langer op dan normale biologische planten.

2. Om zonnestraling te beheersen is het aardoppervlak op te helderen zodat meer zonlicht gereflecteerd wordt dan normaal, dit leidt tot afkoeling. Het uitstoten van miljoenen kleine aërosoldeeltjes waar wolkendruppels op condenseren, hieruit vormen zich kleinere druppeltjes. Wolken met meer kleine deeltjes zijn helderder en reflecteren meer inkomend zonlicht. Het is mogelijk om dit met geo-engineering te bereiken door zeezout of andere zwevende deeltjes in hiervoor gevoelige wolken te injecteren.

Maar blijft een dergelijk systeem altijd werken, blijft het betaalbaar en blijven de omstandigheden hetzelfde? Ja, men kan de wereldgemiddelde temperatuur controleren, maar niet de regionale, transnationale temperaturen en neerslagpatronen. Simpel gezegd: als men de wereldgemiddelde temperatuur stabiliseert met zonnestralingsmanagement, blijft nog steeds de opwarming in de poolgebieden en een verkoeling rond de evenaar een feit, met alle gevolgen van dien.

Dan de vraag: moeten wetenschappers zich wel bezig houden met geo-engineering?
Het kan de valse belofte inhouden dat het allemaal wel goed komt met ons klimaat en het vage besef van de klimaatpro blematiek dat er nu is te niet doen. Ook weet men te weinig af van de mogelijke gevolgen van deze ingrepen. Er is een kans dat door andere ontwikkelingen in het klimaatsysteem deze oplossingen zich tegen ons keren. Moeten wetenschappers helemaal niets doen?

http://earthobservatory.nasa.gov/Features/GlobalWarming/page5.php

http://www.ipcc.ch/news_and_events/docs/ar5/ar5_wg1_headlines.pdf

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8338853.stm

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-19371833

©

 

Scriptor volgt, vertaalt en schrijft over deze cursus

 

 

 

Tags: , , ,


About the Author



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑