24/7 Webboulevard online Magazine 24/7

Published on september 5th, 2014 | by scriptor

0

Instrumentenbouwer wint internationale prijs voor éénhands-dwarsfluit

De Amsterdamse instrumentenbouwer Maarten Visser ontwierp een dwarsfluit die met een hand bespeeld kan worden op het hoogste niveau. Hiervoor ontvangt hij de OHMI award tijdens het Ars Electronica festival in het Oostenrijkse Linz.

Sinds Maarten Visser in 1986 zijn bedrijf De Fluitstudio begon, specialiseerde hij zich in muziekinstrumenten aangepast voor spelers met fysieke beperkingen. Daarna ontwikkelde hij ergonomische fluitkoppen, zoals de zwanenhalsfluit en de verticale fluit. Deze maken het voor fluitisten met nek-en schouderklachten mogelijk om toch fluit te blijven spelen. In de loop der jaren heeft Maarten meer dan 100 aangepaste instrumenten gebouwd. En nu worden er met regelmaat eenhands-dwarsfluiten en eenhands-saxofoons geproduceerd in de werkplaats op de NDSM-werf in Amsterdam. Je kunt ze ondertussen beluisteren in de Verenigde Staten, Hongarije, Australie en het Verenigd Koningkrijk.

Bijvoorbeeld: Edit van der Burg-Mayer. Zij is een Hongaarse fluitiste die door zinloos geweld halfzijdig verlamd raakte. Dankzij de dwarsfluit die Maarten Visser voor haar bouwde kan zij weer spelen. Edit treedt regelmatig op en heeft twee CD’s uitgebracht. Het is voor dit instrument dat Maarten Visser de Ohmi prijs heeft gekregen.

Ohmi is een Engelse organisatie, gewijd aan het oplossen van de problemen die mensen met fysieke beperkingen ondervinden bij het musiceren. Ohmi doet dit zowel door technische oplossingen te promoten als het vragen van aandacht voor de problematiek. Het Ars Electronica Festival is een van de belangrijkste evenementen ter wereld voor electronische kunst en nieuwe media.

 

Scriptor

 

Bron: De Fluitstudio via Nieuwsbank

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑